sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Piina on nyt nainen! sekä kootut selitykset kokeesta

Jonkin aikaa mennyt taas edellisestä päivityksestä. Piinalla alkoi tällä viikolla ensimmäiset juoksut joten se on nyt virallisesti nainen. :) Tämän lyhyen kokemuksen mukaan olen kyllä jo melkein julistautumassa urosihmiseksi. :D Melkoista säätöä noiden juoksuhousujen kanssa ja Piina tuntuu olevan vähän muissa maailmoissa nyt juoksujen aikana.. Toivottavasti se tuosta tasaantuu iän myötä. Paljon helpompaa se kuitenkin uroksen kanssa on kun ei tarvi miettiä mihin voi mennä ja koska ne juoksut tulee. :D Hessu taitaa kyllä urokseksi olla suhteellisen helppo tapaus että ehkä olisin eri mieltä jos omistaisin jonkun hirveästi narttujen perään kuolaavan hormoonihirviön.

Hakua ollaan aika huonosti päästy treenaamaan viimeaikoina lumitilanteen takia mutta päästiin onneksi jokin aika sitten kokeilemaan molempien koirien kanssa rakennusetsintää, mikä oli tosi hienoa. Kummallekkin koiralle oli kaksi maalimiestä, toinen ihan radan alkupäässä ja toinen vähän kauempana. Paikka oli erittäin iso ja sokkeloinen kellaritila, josta sai tarvittaessa myös valot pois. Hessu toimi ihan samalla tavalla kuin metsässäkin, ohjaajan pitäisi seuraavalla kerralla kiinnittää huomiota siihen ettei lähettele koiraa liian pitkälle vaan pitää sen tarpeeksi lähellä koko ajan. Muuten se menee helposti liian kauas ettei sitä näe ja joutuu koko ajan toppuuttelemaan vauhtia, mikä taas ei ole hyväksi. Piinakin toimi treeneissä hienosti, tiesi selkeästi mitä oli tekemässä ja ukot löytyi. Tuo oli itsellekkin melko jännä kokemus, varsinkin kun sai olla piilossa yksin pilkkopimeässä käytävässä. Hyvin siitä selvittiin. :D

Maanantaina oltiin pienemmällä porukalla jäällä treenamassa Hessulle pistotyöskentelyä ja sekin oli kyllä positiivinen yllätys. Minä liikuin keskilinjaa pitkin ja lähetin koiraa vuorotellen vasemmalle ja oikealle, missä oli maalimiehet noin 50 metrin päässä. Hessulla oli maalimiehillä suorapalkka ja kutsuin sen sen jälkeen luokseni ja lähetin useimmiten ilman pysäytystä suoraan toiselle puolelle toiselle maalimiehelle. Näin liikuttiin kaikki eteenpäin ja otettiin kummallekkin puolelle ainakin kahdeksan pistoa joista viimeinen oli sitten piiiitkä pisto juoksevan maalimiehen perään. Hessu jaksoi hienosti, ei mitään merkkejä hyytymisestä, vaikka treeni oli pehmeässä lumessa varmasti rankka. :) Lisää vielä tälläisiä treenejä ja sitten metsään sama.

Tottista ollaan nyt talvella tehty Piinan kanssa paljon sisällä ja sen lisäksi olen nyt muutamia kertoja varannut meille hallia niin ollaan päästy kunnolla treenaamaan. Piinan kanssa on otettu ihan perusasioita ja leikkimistä, Hessun kanssa tokokokeisiin tähtäävää treeniä suurimmaksi osaksi.

Niin ja sitten se tokokoe. Olimme siis eilen Hessun kanssa kokeessa tutussa Koivulahden kasvihuoneessa. Meno oli ensinnäkin melko löysää, ehkä olisi taas pieni vireennosto paikallaan. Syy miksi olen yrittänyt pitää Hessua aika rauhallisena on ollut mm. ääntelytaipumus paikallamakuussa koetilanteessa. No Hessu oli tarpeeksi löysä mutta äänteli pahemmin kuin koskaan. :( En kyllä osaa sanoa mikä koetilanteessa tuota ääntelyä aiheuttaa mutta nyt ainakin tietää että virettä saa nostaa koetta varten enemmän. Paikka oli tuttu, vieressä olevat koirat eivät olleet mitenkään uhkaavia, paikallamakuuta on treenattu koko talvi yrittäen luoda siihen rauhallisuutta ja siinä treeneissä onnistuen.. Voisikohan se reagoida minun jännitykseeni kokien että on sitten luvallista komentaa? Mutta kun se kuitenkin pysyy paikallaan vaikka äänteleekin..

Vaikka Hessu oli aika löysässä vireessä se teki yksilöliikkeistä kaikki liikkeet kaukokäskyjä lukuun ottamatta tosi hyvin pistein. Kaukokäskyissä ei mennyt ensin ensimmäisellä käskyllä maahan joten jouduin toistamaan käskyn ja sen jälkeen se ei sitten noussut koko liikkeen aikana maasta. :P Analyysini tästä on että löysyys (oli keskittynyt johonkin muuhun) aiheutti ensimmäisen käskyn huomiotta jättämisen ja sen jälkeen toistin käskyn liian voimakkaasti niin koira ei sitten ollut varma onko lupa nousta istumaan heti sen jälkeen. Tuli kyllä myös mieleen voisiko selkä olla niin jumissa noiden hakupistotreenien jälkeen että maahanmenot ja istumiset olisi epämukavia, tuohan olisi saattanut aiheuttaa ongelmia myös paikallamakuuseen (jossa muuten siinäkään ei Hessu mennyt maahan ensimmäisellä käskyllä). Tähän saadaan ehkä huomenna lisäselvitystä kun Hessulla on aika fysioterapeutille.

Onneksi Tero otti kokeen videolle, siitä huomaa mm. että huonoin kohta seuraamisliikkeessä johtui siitä että Hessu huomasi esteen ja katseli sitä hetken aikaa. Lisäksi Hessu jäi kokeessa pari kertaa tosi taakse sivulletulossa ja videolta näkee että takanani oli jokin haju, joka vei niissä kohtaa Hessun huomion. Hypyssä Hessu päätti tulla luoksetulossa suoraan sivulle, mikä varmaankin johtuu siitä että ennakoi sivulletuloa kun ollaan viimeiset pari kertaa tehty kokeenomainen suoritus hypyssä, yleensähän en treeneissä sitä sivulle käske vaan lopetan liikkeen luoksetuloon, juurikin ennakointia estääkseni mutta onneksi tokossa koira saa sääntöjen mukaan tulla myös suoraan sivulle. :D Pääasia nyt kuitenkin on tuo vire, jota saa taas reippaasti nostaa. Tuskin pienet hajut tai este Hessua olisivat haitanneet jos motivaatio olisi ollut hieman korkeammalla. Sitä vaan tuppaa aina nämä pienet säädöt epäonnistua niin että seuraavassa kokeessa nähdään varmaan taas karkailua kapulalle tai muuta vastaavaa kun intoa on liikaa. :D Kokeen jälkeen kyllä mietin jo hetken että ilmoitanko edes Hessua enää tokokokeeseen ollenkaan. Se jää nähtäväksi. Tuo ääntely paikallamakuussa on melkoinen ongelma ja pelkään että se siirtyy pian pk-paikallamakuuseen jos ei sitä saada korjattua. Onneksi ei vähään aikaan ole tässä lähellä kokeita eli nyt saadaan vaikka välillä treenata pk-tottisliikkeitä ja miettiä sitten uudestaan vieläkö mennään tokokokeisiin vai ei.

Tässä video kokeen yksilöliikkeistä, selityksessä myös eri osa-alueiden pisteet:


Ja tässä Piinan seuraamistreeniä kotona keittiössä, Piina on taitava pyllyn käyttäjä: